Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Ροβιές και Μετανάστες

Πολλές φωνές ακούγονται τόσο για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης τους (όντως έχουν εντοπιστεί προβλήματα υγείας που έχουν ξεκάθαρα να κάνουν με αυτές) όσο και για την ανυπαρξία ιατρικού και κοινωνιολογικού ιστορικό τους. Ποιος λοιπόν μπορεί με βεβαιότητα να πει ποιοι μετανάστες πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα και ψυχιατρικές διαταραχές?.

Οι Ροβιές δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι διαφορετικό, είναι μια συνέχεια της ελληνικής κοινωνίας. Σύγχρονο το φαινόμενο των μεταναστών. Η πλειοψηφία τους είναι Βούλγαροι όπως οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται. Απασχολούνται στον γεωργικό τομέα και στον τουριστικό τομέα σαν εργάτες και σε οικοδομικές εργασίες. Είναι γεγονός ότι σε αυτούς τους τομείς υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών. Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι όροι απασχόλησης και οι αμοιβές που απαιτούν κάποιοι για τις διάφορες εργασίες θυμίζουν εργατικό μεσαίωνα. Είναι αλήθεια ότι όσο αυξάνει η οικονομική κρίση τόσο η γκρίνια και τα παράπονα θα γίνονται εντονότερα αυτό σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή μας συρρίκνωση και αφαίμαξη. Είναι αλήθεια επίσης ότι μέχρι σήμερα ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει με την συμπεριφορά τους είναι ελάχιστα. Όμως η συγκέντρωση τους σε ορισμένους χώρους δημιουργεί δικαιολογημένα επιφυλάξεις. Αναφέρομαι στην πραγματική κατάληψη από μέρους τους του βορείου τμήματος της πλατείας καθώς και του χώρου του γηπέδου 5χ5. Δεν ξέρει κανείς αν η παρουσία τους έχει προσωρινό χαρακτήρα η θα είναι μακροχρόνια. Φυσικά και δεν πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε σαν εισβολείς. Η μετανάστευση αποτελεί αρχέγονο παγκόσμιο φαινόμενο και η ελληνική μετανάστευση είναι διαχρονική. Η συγχώνευση των μεταναστών με την τοπική κοινωνία, η ενσωμάτωση τους η αφομοίωση τους δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Πολλές φωνές ακούγονται τόσο για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης τους (όντως έχουν εντοπιστεί προβλήματα υγείας που έχουν ξεκάθαρα να κάνουν με αυτές) όσο και για την ανυπαρξία ιατρικού και κοινωνιολογικού ιστορικό τους. Ποιος λοιπόν μπορεί με βεβαιότητα να πει ποιοι μετανάστες πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα και ψυχιατρικές διαταραχές?.
Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς οι Έλληνες, οι Ρωμιοί, οι Ροβιάτες γίναμε ρατσιστές. Ούτε ότι με το πρόσχημα του αδιόρατου φόβου και της υγιεινής θα στηθεί ένα παιχνίδι φόβου και τρομοκράτησης. Καταγράφεται μια πραγματικότητα που την βιώνουμε καθημερινά και χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην καταστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου