Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Συζητούν στις Ροβιές για τοπική ανάπτυξη, τοπικά προϊόντα και πολιτισμό

Η Πρωτοβουλία Ξενοδόχων για την δημιουργία Τοπικού Συμφώνου στις Ροδιές Ευβοίας και το ΑγρΟραμα, οργανώνουν διήμερο συνάντησης-συζήτησης στις 8 και 9 Απρ, με θέμα: Τοπική Ανάπτυξη: Τουρισμός- παραδοσιακά προϊόντα-πολιτισμός. Αντικείμενο της διημερίδας είναι οι προβληματισμοί και οι προσπάθειες για διατήρηση της ταυτότητας του τόπου και η προβολή της μοναδικής φυσικής ομορφιάς & της κληρονομιάς (μνημεία, μύθοι, έθιμα, προϊόντα, τοπική κουζίνα) σε συνδυασμό με την τοπική αγροτική παραγωγή.

Την Τετάρτη, 8 Απρ 2009, 18:00, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Ροβιών θα ξεκινήσει η διημερίδα που θα περιλαμβάνει την συζήτηση με συντονιστή τον κ. Δ.Μιχαηλίδη (δημοσιογράφο στον αγροτουρισμό) και εισηγητές τον κ. Α.Καλογήρου (δημοσιογράφο) με θέμα «Εναλλακτικός τουρισμός & εστίαση στην οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών με πεζοπορικό ενδιαφέρον» και τον κ. Ν.Κιούση (δημοσιογράφο) με θέμα «Η τοπική μας κουζίνα και πως την καταντήσαμε», ενώ θα γίνει επίσκεψη στα ξενοδοχεία «Ρόδι», «Αλεξανδρίδης», «Ροβιές» & «Αγνάντι»Τηλ πληροφοριών: 22270 71619.

Την Πέμπτη 9 Απρ 2009 προβλέπονται επισκέψεις στο κατάλυμα «Ζουζουλή», στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών, στον Αγροτουριστικό Ξενώνα «Ελαιώνας», στον Ενετικό Πύργο Ροβιών & στο κατάλυμα «Κατερίνα».

Η συνάντηση-συζήτηση-ενημέρωση στις Ροβιές γίνεται λίγες μέρες μετά την διημερίδα του Υπουργείου Τουρ. Ανάπτυξης για την Τουρ. Ανάπτυξη της Στερ. Ελλάδας (28-29/3/2009, Eretria Village), όπου μεταξύ των θεμάτων είναι: «Ο τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης», «Αγροτουρισμός - Εναλλακτικές μορφές τουρισμού», «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού-Προτάσεις εφαρμογής στην Εύβοια» και «Τουρισμός Υπαίθρου: μια διέξοδος στις σημερινές προκλήσεις».

Η συνάντηση-συζήτηση-ενημέρωση στις Ροβιές γίνεται λίγες μέρες πριν την Γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών (79η Σύνοδος, 21-22/4/2009) με θέμα «Η συσχέτιση αγοράς εργασίας και περιφερειακών αναγκών στον τουριστικό κλάδο», όπου στην παράγραφο 20 εντοπίζουμε «Προτείνει ... την ανάληψη πρωτοβουλιών σύνδεσης του τουρισμού με το περιβάλλον και προώθησης της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης ... της σύνδεσής τους με τον πολιτισμό ... την προώθηση της δικτύωσης των τουριστικών προορισμών ... με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η περιθωριοποίηση των επιχειρηματικών πρακτικών που δεν συμβάλλουν στην ευρύτερη κοινωνική πρόοδο και τη διάχυση του πλούτου στην κοινωνία, όπως τα all-inclusive», ECOS-IV-033.

Η συνάντηση-συζήτηση-ενημέρωση στις Ροβιές γίνεται ενώ έχει κυκλοφορήσει το Σχέδιο Νόμου «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, Ασφάλεια και Διεύρυνση του Ελληνικού Τουριστικού προϊόντος», όπου γίνεται προσπάθεια να ορισθούν οι Επιχειρήσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως (α) Επιχειρήσεις τουρισμού υπαίθρου και (β) Αγροτουριστικές επιχειρήσεις χωρίς να έχει γίνει καμιάς μορφής διαβούλευση με τους αντίστοιχους επιχειρηματίες.

Στην συζήτηση προσκλήθηκαν οι τοπικές αρχές, ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες της Β. Εύβοιας και συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Ελλάδα.
ΠΑΣΕΓΕΣ

Παρατηρήσεις:

1) Δεν υπάρχει κάποιος άλλος χώρος για να γίνει κάποια συζήτηση παρά μόνο το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο. Μήπως στον ίδιο χώρο γίνεται και η προσφορά αφεψημάτων μετά τα μνημόσυνα, τόσο κατάλληλος είναι ο χώρος αυτός? Η μήπως άλλα πάμε να καλύψουμε ?
Γιατιδεν δημιουργείται επιτέλους ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ?
2) Πως ο τόπος θα διατηρήσει την παραδοσιακή του ταυτότητα και ποιά είναι αυτή κατά τα ανωτέρω είναι η (μοναδικής φυσικής ομορφιάς της κληρονομιάς,μνημεία, μύθοι, έθιμα, προϊόντα, τοπική κουζίνα σε συνδυασμό με την τοπική αγροτική παραγωγή) πολύ απλά δηλαδή μια ψευδαίσθηση ένα προκάλυμμα πίσω οποίο κρύβεται η τουριστική προβολή η οποία θα επιφέρει και τα ανάλογα έσοδα. Δεν είδα όμως πουθενά να αναλυθεί το τι σημαίνει "τουριστικό προϊόν αναλογικά για τον απλό μη έχοντα Ροβιάτη.
Η επίσημη απάντηση είναι η θεωρεία της Ντομάτας. Φύτεψε ντομάτες να πουλάς στους ξένους.

3) Τοπική ανάπτυξη μέσα απο τοπικές Πρωτοβουλίες δεν αφορά μόνο τον Τουριστικό Τομέα. Εκτός και αν παραδεχθούμε ότι δεν έχουμε τίποτα άλλο, ή αν θεωρήσουμε τους έχοντας οικονομική δυνατότητα τους μόνους οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν ζωή στον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου